V javni razpravi je Odlok o spremembah Odloka o Svetu Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, ki ureja znižanje skupnega števila članstva iz 20 na 16 članov. S tem pričakujemo, da se bo Svet kmalu spet vzpostavil in nadaljeval s svojim delom.

Po predlogu naj bi bilo v svetu 8 članov predstavnikov države (sedaj jih je 10) in 8 predstavnikov nevladnih ter prostovoljskih organizacij.

Po novem naj bi bili državni predstavniki iz Kabineta predsednika vlade, s prvih šestih ministrstev, ki imajo v svoji pristojnosti največje število nevladnih organizacij s statusom v javnem interesu, in z Ministrstva za javno upravo.

Predstavnikov nevladnih in prostovoljskih organizacij bo 8, enako kot državnih: 4 predstavniki nevladnih organizacij in 4 predstavniki prostovoljskih organizacij (sedaj je Svet sestavljalo 7 predstavnikov nevladnih organizacij in 3 predstavniki prostovoljskih organizacij).

Glede na predlagano reorganizacijo pričakujemo, da se bo Svet kmalu spet vzpostavil in nadaljeval s svojim delom. Svet Vlade RS za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij je namreč strokovno in posvetovalno telo vlade, ki je bilo ustanovljeno leta 2011. Naloge Sveta so določene v 3. členu Odloka o Svetu Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij.

Vsi zainteresirani lahko svoje komentarje na predlagane spremembe prek portala eDemokracija oddate še do 30. marca 2024.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.