Za vas smo ponovno pripravili novice s področja prava za NVO, v katerih si lahko med drugim preberete, da je v javni razpravi Zakon o kakovosti v zdravstvu. Obveščamo tudi, da je v obravnavi v Državnem zboru Redno leto poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2023, v Uradnem listu RS pa je objavljen Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o Svetu Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij.

Najnovejše v javni razpravi

  • Zakon o kakovosti v zdravstvu; določena so načela kakovosti, ki vključuje tudi načelo osredotočenosti na pacienta in pravočasnost, naloge izvajalcev zdravstvene dejavnosti za upravljanje celovite kakovosti, vloga NVO s področja varstva pacientovih pravic na področju opolnomočenja pacientov, svet za kakovost (posvetovalno telo) in svet javne agencije za kakovost, ki bosta vključevala tudi predstavnika NVO s področja varstva pacientovih pravic ter drugo. Rok za komentar: 26. 5. 2024.

Najnovejše v Državnem zboru

  • Redno letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2023; iz poročila izhaja, da je bilo leta 2023 največ neenake obravnave predvsem zaradi invalidnosti, ugotovljena je bila tudi diskriminacija na podlagi spola, narodnosti, rase ali etičnega porekla, starosti, spolne usmerjenosti, zdravstvenega stanja, družinskega statusa in kraja bivanja, podana so priporočila državi in drugo.

Najnovejše v Uradnem listu

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.