Objavljeno je novo poročilo Civil Space Report za leto 2024. Pred evropskimi volitvami organizacija European Civic Forum s tem poročilom med drugim osvetljuje težave stare celine na področju zagotavljanja državljanskih svoboščin in težave Slovenije z nerazdeljenimi sredstvi iz sklada za NVO zaradi korupcijskega škandala.

Kljub zavezi Evropske komisije za krepitev demokracije, se prostor za civilno družbo v Evropi še naprej krči. Poročilo izpostavlja, da so v letu 2023 države članice EU uvedle zakonodajo, ki stigmatizira civilno družbo, problematični pa ostajajo tudi pravni napadi, SLAPP tožbe (strateške tožbe zoper sodelovanje javnosti) ter obrekovanje.

Prav tako je vključevanje civilne družbe v oblikovanje politik še vedno šibko, poleg tega pa se organizacije soočajo s številnimi finančnimi izzivi. Omejevanje pravice do protesta se je okrepilo tudi v Evropi.

Na udaru so predvsem protesti, ki v ospredje postavljajo podnebne spremembe, številne države pa so tako ali drugače prepovedale proteste v podporo Palestini, pri čemer so uporabile pretirano silo.

Ključni dogodki v Sloveniji:

  • Večina sredstev iz sklada za NVO ostaja nerazdeljena zaradi korupcijskega škandala.
  • Podporni ukrepi iz Zakona o NVO niso bili izvedeni.
  • Sovražni govor in obrekovalne kampanje s strani opozicijske stranke proti civilnim akterjem ostajajo velika skrb.

EU politike prav tako prispevajo k krčenju prostora za civilno družbo, zato poročilo poziva k razvoju celovite evropske strategije za civilno družbo.

Celotno poročilo (v angleščini) je dostopno tukaj (.pdf).

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.