Globalna koalicija, ki vključuje tudi UNICEF in Svetovno zdravstveno organizacijo, je objavila novo poročilo, ki kaže, da je skoraj 30 milijonov novorojenčkov vsako leto rojenih prezgodaj, premajhnih ali bolnih, zaradi česar potrebujejo posebno oskrbo, da bi preživeli.

Kot so ob objavi sporočili iz Unicef Slovenija, poročilo poudarja, da veliko najranljivejših novorojenčkov ne bo preživelo prvega meseca življenja, v kolikor ne bodo deležni specializiranega zdravljenja in boljše oskrbe. V letu 2017 je umrlo približno 2,5 milijona novorojenčkov, večinoma zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. Skoraj dve tretjini dojenčkov, ki umrejo, je bilo rojenih prezgodaj. Tisti, ki preživijo, so bolj dovzetni za kronične bolezni ali zaostajajo v razvoju. Poleg tega milijon premajhnih in bolnih novorojenčkov, ki preživijo, odrašča z dolgotrajno invalidnostjo. S celovitejšo oskrbo lahko ti dojenčki živijo brez večjih zapletov. Poročilo razkriva, da bi lahko s pametnejšimi strategijami do leta 2030 v 81 državah rešili življenja 2,9 milijona žensk in novorojenčkov. Za reševanje življenj novorojenčkov poročilo priporoča:

  • Nudenje 24-urne bolnišnične oskrbe za novorojenčke sedem dni na teden.
  • Usposabljanje zdravstvenega osebja za zagotavljanje nege novorojenčkov v sodelovanju z družinami;
  • Poučevanje članov družine, kako zagotavljati ustrezno nego otrokom, kar lahko zmanjša stres, pomaga dojenčkom pridobiti težo in prispeva, da se njihovi možgani pravilno razvijajo.
  • Zagotavljanje kakovostne oskrbe mora biti del državnih politik in doživljenjska naložba v vse, ki so rojeni bolni ali premajhni.
  • Evidentiranje in spremljanje najranljivejših novorojenčkov omogoča spremljanje napredka in izboljšanje rezultatov.
  • Dodelitev potrebnih sredstev, kot dodatna naložba v višini 0,20 USD na osebo, lahko do leta 2030 reši življenja 2 od 3 novorojenčkov v državah z nizkimi in srednjimi dohodki.
 

Več informacij ter dostop do poročila na spletni strani UNICEF Slovenija, ki je tudi vir informacije.