Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound je 4. julija objavila poročilo o družbenem položaju in zdravstvenem stanju mladih v Evropi.

Ugotovitve Eurofound poročila med drugim kažejo, da v EU 14 % mladih odraslih izpostavljenih tveganju za depresijo, 4 % oseb v starosti 15–24 let pa trpi za kronično depresijo. Mlade ženske lahko veliko pogosteje trpijo za simptomi depresije kot moški. V mnogih državah EU se je v zadnjem desetletju povečalo tudi število mladih brezdomcev, skoraj trije od desetih otrok v EU pa so bili leta 2016 izpostavljeni tveganju revščine.

Kot so ob objavi poročila še sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, se Slovenija glede na tveganje za depresijo med mladimi v EU uvršča na deseto mesto. Tveganju je izpostavljenih slabih 15 % mladih, za kronično depresijo pa jih trpi manj kot desetina. Na lestvici, ki prikazuje pojavnost zmernih do hudih simptomov depresije med mladimi ženskami v državah EU, pa se je Slovenija znašla na šestem mestu. Poročilo je dostopno na spletni strani Eurofound.