Evropska komisija je 2. junija začela javno posvetovanje o svežnju akta o digitalnih storitvah. Namen posvetovanja je zbrati mnenja in predloge, ki bodo podlaga za predloge Komisije v svežnju akta o digitalnih storitvah, ki naj bi bil objavljen konec leta.

Kot so ob pričetku posvetovanja sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, ta zajema dva sklopa, ki ju je Komisija napovedala v svežnju akta o digitalnih storitvah:

  • Prvi sklop bi se nanašal na temeljne prvine direktive o elektronskem poslovanju, zlasti na svobodo opravljanja digitalnih storitev po vsem enotnem trgu EU v skladu s pravili za sedež podjetja in s široko omejitvijo odgovornosti za vsebine, ki jih ustvarijo uporabniki.
  • Drugi sklop bi se nanašal na enake konkurenčne pogoje na evropskih digitalnih trgih, kjer je trenutno nekaj velikih spletnih platform, ki delujejo kot vratarji. Preučili bodo pravila, s katerimi bi odpravili ta tržna neravnovesja, da bodo imeli potrošniki najširšo možno izbiro ter bo enotni trg za digitalne storitve ostal konkurenčen in odprt za inovacije.

Več informacij ter povezavo na posvetovanje najdete na spletni strani Evropske komisije. Posvetovanje bo potekalo do 8. septembra 2020.