Ekipa COVID-19 Sledilnika je objavila kratek povzetek študije "Od zgodbe o uspehu do katastrofe - kaj se lahko naučimo", v kateri so raziskovalke in raziskovalci Inštituta za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani analizirali podatke o mobilnosti in epidemiološkem sledenju stikov v spomladanskem in jesenskem valu epidemije covid-19. 

Cilj analize je boljše razumevanje preteklega dogajanja in raziskovanje potencialne uspešnosti alternativnih strategij, ki lahko omogočijo uspešnejše odzive v prihodnje. 

Ključni izsledki raziskave:

  • Sledenje stikom in izdajanje karanten je zelo pomembno pri omejevanju prenosov, zato je smiselno vanj vložiti ustrezne vire in ga čim prej ponovno ustrezno aktivirati.
  • Aktivno sledenje stikov pomeni izdajanje karanten posameznikom z veliko verjetnostjo okužbe. Brez aktivnega sledenja stikov moramo z ukrepi poslati v karanteno celo državo, kar zahteva izjemno stroge ukrepe, ki jih ni moč omiliti.
  • Število potrjenih primerov moramo znižati vsaj do stopnje, ki bo omogočala vzdržnost sledenja stikom in izdajanja karantenskih odločb. Zaradi pomembnega učinka sledenja je smiselna tudi vsaj delna uvedba sledenja stikov in izdajanja karantenskih odločb zaposlenim v dejavnostih, kjer delo od doma ni omogočeno.
  • Vsakršno odlašanje sprejetja ukrepov na kasnejši čas pomeni neizogibno potrebo po dodatnih, še dalj časa trajajočih ukrepih, ki močno omejijo stike.
  • Pravočasnost ukrepanja je izjemno težko zagotoviti, saj zaradi narave bolezni od okužbe do podatka o njej večinoma mine najmanj kot teden dni.
  • Nihanje med ekstremnimi ukrepi in popolnimi sprostitvami bi lahko nadomestili z nekoliko bolj zmernimi, a konstantnimi omejitvami stikov ter aktivnim sledenjem stikom. Cilj mora biti poiskati ukrepe, ki na vzdržen način dosežejo ustrezno raven omejitev.
  • Uspešnost ukrepov je mogoče posredno delno ocenjevati tudi s pomočjo podatkov o mobilnosti.

Članek z analizo in rezultati je bil poslan v objavo v znanstveno revijo in je trenutno v recenzijskem postopku. Kratek povzetek študije pa si lahko preberete na tej povezavi.