Rdeči križ Slovenije  letno  organizira več kot 1.160 krvodajalskih akcij, od tega je približno 370 terenskih, ki se jih v zadnjih letih udeleži okoli 62.000 krvodajalcev. Da se zadosti potrebam po krvi,  potrebujejo vsak delovni dan približno med 300 in 350 krvodajalcev.

Letno daruje kri nekaj manj kot 5 % prebivalcev. Bolniki z boleznimi krvi, bolniki z rakom ali bolniki, ki so zdravljeni z transplantacijo in številni ponesrečenci, so tisti, ki kri nujno potrebujejo zaradi številnih operativnih posegov. Ker krvi še ni mogoče umetno narediti, so prav krvodajalci tisti, ki z darovanjem krvi omogočajo sodobno zdravljenje, zato so prejemniki krvi in bolniki v celoti odvisni od prostovoljnih krvodajalcev. Z darovanjem krvi krvodajalci omogočajo sodobno zdravljenje. Brez darovane krvi je ogroženo njihovo zdravje in pogosto tudi življenje.

Vabijo vas, da se aktivno vključite v program krvodajalstva in vsaj enkrat letno darujete kri. Seznam krvodajalskih akcij v mesecu marcu najdete na daruj-kri.si/seznam-krvodajalskih-akcij.

Pandemija novega korona virusa  je prinesla  t. i. telefonsko naročanje za darovanje krvi, ki ga je uvedla transfuzijska služba  za vse transfuzijske oddelke in terenske krvodajalske akcije. Ta se je izkazala kot dobra novost pri krvodajalcih, saj odvzemi krvi potekajo hitreje in učinkoviteje.

daruj-kri.si