Nevladne organizacije iz celotne Evrope pozivajo k okrepljenemu boju proti stopnjevanemu pritisku na civilnodružbene organizacije s strani madžarske vlade.

Po zmagi stranke Fidesz, ki jo vodi Viktor Orban, je čas za okrepljen boj proti pritiskom na madžarske civilnodružbene organizacije. Orbanova stranka, za katero je mednarodna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ocenila, da je spodkopala demokratične mehanizme, da bi si pridobila prednost na tokratnih parlamentarnih volitvah, si že dlje časa prizadeva utišati neodvisne in kritične nevladne organizacije, ki na Madžarskem opozarjajo na kršitve človekovih pravic.

 

Med vladnim programov je tudi tako imenovan Stop Soroš zakonodajni paket, ki bo, če bo sprejet, madžarski vladi omogočal popoln nadzor in omejevanje dejavnosti nevladnih organizacij za človekove pravice. Zakonodajni paket med drugim predvideva, da bi morale nevladne organizacije, ki jih vlada dojema kot "podpornice migracij", pridobiti dovoljenje vlade in preizkusa nacionalne varnosti. Predlogi tudi predvidevajo, da bi morale organizacije plačati 25 odstotkov davka na kakršnokoli tujo pomoč, namenjeno "podpori priseljevanja". Če tega ne bi storile, bi tvegale izsiljevalske globe, bankrot ali celo svojo razpustitev.