Evropska komisija je 14. januarja objavila predlog priporočila Sveta EU o učenju za okoljsko trajnost, katerega namen je pomoč državam članicam, šolam, visokošolskim ustanovam, nevladnim organizacijam in vsem izvajalcem izobraževanja, da učence opremijo z razumevanjem in znanjem o trajnosti, podnebnih spremembah in okolju.

Kot so ob objavi predloga sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, ta države članice poziva, naj učečim se vseh starosti zagotovijo dostop do visokokakovostnega in vključujočega izobraževanja in usposabljanja o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnosti; uvedejo učenje za okoljsko trajnostnost kot prednostno področje v politikah in programih izobraževanja in usposabljanja; spodbujajo in podpirajo pristope k trajnostnosti na ravni celotne ustanove ter uporabijo nacionalna sredstva in sredstva EU za naložbe v trajnostno in zeleno infrastrukturo, usposabljanje, orodja in vire za okrepitev odpornosti in pripravljenosti izobraževanja in usposabljanja na zeleni prehod.

O predlogu Komisije bodo razpravljale države članice, nato pa ga bodo sprejeli ministri in ministrice EU za izobraževanje.

Več informacij in povezavo na dokument najdete na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.