Evropska komisija je 15. februarja objavila razpis za medijsko nagrado Lorenza Natalija za leto 2022. Nagrada se podeljuje novinarjem in novinarkam, ki poročajo o temah, kot so neenakost, revščina, podnebne spremembe, izobraževanje, migracije, zaposlovanje, digitalno področje, zdravstveno varstvo, mir, demokracija in človekove pravice.

Kot so ob objavi razpisa sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, lahko novinarji in novinarke svoje prispevke predložijo v pisni, zvočni ali video obliki za eno od naslednjih treh kategorij:

  • velika nagrada: za prispevek, ki ga je objavila medijska hiša s sedežem v eni od partnerskih držav Evropske unije,
  • evropska nagrada: za prispevek, ki ga je objavila medijska hiša s sedežem v Evropski uniji,
  • nagrada za najboljšega mladega novinarja ali novinarko: za prispevek novinarjev in novinark, mlajših od 30 let, ki ga objavi medijska hiša s sedežem v Evropski uniji ali v eni od njenih partnerskih držav.

Zmagovalce v vsaki kategoriji bo izbrala žirija mednarodno priznanih novinarjev in specialistov za mednarodni razvoj z vsega sveta. Vsak zmagovalec bo prejel 10 000 evrov. Zmagovalec iz kategorije najboljši mladi novinar ali novinarka bo dobil tudi ponudbo za pridobitev delovnih izkušenj pri medijskem partnerju.

Besedilo razpisa najdete na tej povezavi. Rok za prijave se izteče 31. marca 2022.