V četrtek, 21. marca 2024, ob 9. uri, bosta Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in Društvo gibalno oviranih invalidov in žrtev nasilja VIZIJA organizirala  nacionalno konferenco Nasilje nad invalidi, ki bo potekala v Hiši Evropske unije v Ljubljani.

Na konferenci bodo analizirali vidike nasilja nad invalidi, se osredotočili na ozadja, posledice in učinkovite ukrepe za preprečevanje nasilja ter obravnavo žrtev nasilja z gibalnimi oviranostmi. S pomočjo ključnih odločevalcev bodo naslavljali izzive, s katerimi se soočajo ob izvajanju programa »Nasilje nad invalidi« in iskali rešitve na naslednjih težavnih področjih:

  • Soočanje s prostorsko stisko ob nameščanju ženskih žrtev nasilja z gibalno oviranostjo.
  • Zagotavljanje varnih prostorov za moške žrtve nasilja z gibalno oviranostjo.
  • Iskanje primernih in urgentnih nastanitev za ženske in moške žrtve nasilja z gibalno oviranostjo po odhodu iz varne hiše »Hiša zaupanja.
  • Nudenje namestitve v varni hiši žrtvam nasilja, ki niso popolnoma samostojne oz. potrebujejo pomoč pri opravljanju temeljnih življenjskih opravil, nege in fizične pomoči ter zaposlovanje ustreznega kadra.
  • Iskanje možnih rešitev za prešolanje predšolskih in šoloobveznih otrok, ki so žrtve nasilja.
  • Iskanje celostnih rešitev za senzorno ovirane žrtve nasilja.

Več informacij in program dogodka najdete tukaj (.pdf). Prijave sprejemajo do zapolnitve prostih mest oz. najkasneje do 10. marca na tej povezavi. Konferenco bo mogoče spremljati tudi prek neposrednega prenosa.