Vodnikova domačija in Gibanje za pravice Palestincev skupaj s partnerji pripravljajo serijo dogodkov, s katerimi ob obletnici nakbe odpirajo prostor za glas Palestine.

Kot so zapisali v vabilu, svobodna Palestina morda še nikoli ni bila tako daleč od resničnosti, kot je danes, ko se pred očmi sveta odvija eden največjih zločinov modernega sveta, genocid nad palestinskim ljudstvom. In prav zato je še toliko pomembneje govoriti o svobodi, dostojanstvu in pravičnosti za vse ljudi.

Nakba ali katastrofa pomeni prisilno izseljevanje Palestincev, s čimer je bila zagotovljena številčna prevlada novo naseljenega judovskega prebivalstva na ozemlju, ki je bilo iz historične Palestine odmerjeno za državo Izrael. Nakba je zgodovinsko prelomni obseg dosegla leta 1948 z ustanovitvijo države Izrael. To etnično čiščenje Palestine svet obeležuje 15. maja.

Serijo dogodkov so pripravili skupaj z UL AGRFT, UL Fakulteto za arhitekturo, UL Filozofsko fakulteta, Založbo Sanje, KUD-om Transformator, LUD Literaturo, Slovenskim centrom PEN, Slovensko kinoteko, Založbo Sophio in revijo Borec, ŠKUC-om, Festivalom angažiranega pisanja Itn. in Inštitutom 8. Marec.

Program in prizorišča najdete na Facebook strani dogodka.