Od 15. aprila 2021 velja sprememba Pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov, ki omogoča, da za izračun upada prihodkov uporabite metodo, ki se vam finančno najbolj splača. Sami se lahko torej odločite, ali boste upad prihodkov izračunali s primerjavo povprečnih mesečnih prihodkov, primerjavo prihodkov in povprečnega števila zaposlenih ali s primerjavo prihodkov in vrednosti osnovnih sredstev brez zemljišč.

O tem smo več pisali tukaj. A pozor, to velja le za tiste nevladne organizacije, ki so prejemale povračilo nadomestila plače na začasnem čakanju na delo po #PKP3, #PKP4 in #PKP5 oziroma za tiste ustanovitelje zavodov, ki so hkrati tudi direktorji zavodov in so bili upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka po omenjenih zakonih.

Če boste na podlagi spremenjenega pravilnika ugotovili, da prejetih državnih pomoči niste dolžni vrniti, vendar ste izjavo za vračilo že vložili, lahko takšno izjavo preprosto umaknete na način, da prek portala eDavki oddate prazno izjavo. Prejemniki mesečnega temeljnega dodatka Furs o tem obvestite ustno v centru za informiranje ali pisno.

O spremembah pravilnika je Furs pripravil tudi odgovore na najbolj pogosta vprašanja, ki jih najdete tukaj.