Od petka, 21. maja, je organiziranje kulturnih prireditev še nekoliko lažje. Za kulturne prireditve na prostem namreč ne velja več omejitev 50-odstotne zasedenosti sedišč. S soboto, 22. majem, je odpravljena tudi številčna omejitev udeležbe na javnih shodih in javnih prireditvah. Število udeležencev je odslej omejeno le s površino in medosebno razdaljo. Od ponedeljka, 24. maja, je pod pogojem testiranja izvajalcev dovoljena tudi sejemska dejavnost, omejitev števila strank pa se spušča na 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Vlada je sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Še naprej ostaja omejitev polovične zasedenosti sedišč pri kulturnih prireditvah, ki se izvajajo v notranjosti ali pa na odprtem, če obstajajo fiksirana sedišča. Poleg tega morajo organizatorji med gledalci zagotoviti vsaj eno prosto sedišče, izjema pa velja za člane istega gospodinjstva.

Drugače je v primeru kulturnih prireditev na zunanjih, odprtih prostorih, ki fiksiranih sedišč nimajo. V tem primeru omejitev polovične zasedenosti ne velja. Provizorično postavljena sedišča morajo biti postavljena vsaj meter narazen.  Če boste tako denimo organizirali kulturno proslavo ob občinskem prazniku na mestnem trgu, na katerem v normalnem stanju ni sedišč, boste morali stole postaviti najmanj meter narazen. V primeru, da stolov na prireditvi ne bo, morate med udeleženci kulturne proslave zagotoviti najmanj meter in pol medosebne razdalje.

Še naprej velja, da morajo obiskovalci izpolnjevati pogoj PCT (da so virus preboleli, so bili proti koronavirusu cepljeni in je od cepljenja minilo dovolj časa glede na pridobljeno cepivo, ali pa imajo potrdilo o negativnem izvidu testiranja na prisotnost bolezni covid-19, ki ni starejše od 48 ur).  Pogoj PCT ni potreben za osebe, mlajše od 18 let, ki jih spremljajo odrasle osebe, ki pogoj PCT izpolnjujejo, in za tiste, ki kulturno prireditev obiščejo v okviru šole ali druge ustanove. Za osebe, ki so virus prebolele, je dovolj že en odmerek cepiva.  

Za organizacijo kulturnih prireditev še naprej veljajo vsi splošni ukrepi: prezračevanje, uporaba zaščitnih mask, razkuževanje rok. Še vedno je prepovedana strežba in uživanje hrane ali pijače na prireditvah.

Brez omejitve zbiranja na 50 oseb za javne shode ali prireditve

V soboto je prenehala tudi omejitev zbiranja na 50 oseb, če gre za javne shode ali prireditve. Tako določa Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2. Še vedno pa velja, da se lahko zbere največ ena oseba na 10 kvadratnih metrov površine. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Športne prireditve: polovica sedišč

S petkom, 21. majem, je začel veljati tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov.  Na športnih prireditev še vedno velja omejitev polovične zasedenosti sedišč. Med gledalci športnega dogodka mora biti zagotovljeno najmanj eno prosto sedišče, razen pri gledalcih, ki prihajajo iz skupnega gospodinjstva. Število gledalcev ni omejeno navzgor, saj za športne prireditve ne velja odlok, ki ureja začasno prepoved zbiranja ljudi.

Še naprej velja, da morajo obiskovalci športnih prireditev izpolnjevati pogoj PCT. Dodana je tudi izjema prebolevnikov, ki so cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva.

Sejemska dejavnost z enosmernim gibanjem obiskovalcev

Vlada je sprejela tudi nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.  Odlok je začel veljati v ponedeljek, 24. maja 2021. Na seznam dovoljenih dejavnosti, ki se smejo izvajati pod pogojem rednega testiranja izvajalcev dejavnosti – in seveda negativnega izvida – se dodaja tudi izvajanje sejmov. Dodaten pogoj pri izvajanju sejemske dejavnosti je enosmerno gibanje obiskovalcev.  Poleg tega se z novim odlokom spreminjajo omejitve števila potrošnikov oz. uporabnikov storitev v poslovnih prostorih. Po novem se lahko v poslovnih prostorih naenkrat nahaja ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine prostora.