Objavili smo nov javni poziv za hitre projekte oziroma hitre odzive, na katerem bodo lahko nevladne organizacije za nujne zagovorniške, pravne in komunikacijske akcije prejele med 4000 in 6000 evrov. Razpis je vreden 100.000 evrov, prijave pa bodo odprte do porabe sredstev. Izbor projektov bo potekal dvakrat mesečno: odločitve bodo tako praviloma sprejete v 14 dneh.

Koncept hitrih projektov ste lahko slovenske nevladne organizacije v preteklem letu dodobra spoznale prek razpisa Programa Active Citizens Fund (ACF) v Sloveniji.  Hitra sredstva so nevladnikom na primer pomagala pri kampanji »Samo ja pomeni ja«, s katero je konzorcij nevladnih organizacij odločno stopil na stran žrtev posilstva in dosegel, da je popolni netoleranci do nasilja prikimal tudi zakon. Nevladniški strokovnjaki za informacijsko javnost so v času pandemije, ko se je kibernetski kriminal povečal za več sto odstotkov, s pomočjo hitrih sredstev organizirali kampanjo za ozaveščanje prebivalcev Slovenije o nevarnostih, ki nanje prežijo na spletu. Zanje so zaprosili tudi nevladniki, ki so se s svojim pravnim znanjem postavili v bran mariborskim dijakom, ki so na mirnem shodu zahtevali odprtje šol in bili za to kaznovani.

Novi razpis za hitre projekte je omogočil drug financer: Open Society Initiative za Evropo v okviru Open Society Foundations.

Vse informacije o razpisu, razpisna dokumentacija in odgovore na pogosta vprašanja smo objavili TUKAJ.

13. julija ob 10.00 bomo prek spleta organizirali informativno delavnico o javnem pozivu in izpolnjevanju projektne prijave. Rezervirajte si mesto.