Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT) je prinesel tudi podaljšanje možnosti odreditve dela s skrajšanim delovnim časom in povračilo nadomestila plače. Več o ukrepu si lahko preberete tukaj. Do uveljavljanja povračila nadomestila plače so upravičene nevladne organizacije, ki so bile v Poslovni register Slovenije vpisane pred 31. decembrom 2020 ter zaposlujejo delavce in ocenjujejo, da najmanj 10 odstotkom zaposlenim mesečno ne morejo zagotavljati najmanj 90 odstotkov dela ter jim je s predpisom Vlade omejeno ali onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti.

Kaj pomeni, da nam je predpis Vlade omejil ali onemogočil opravljanje gospodarske dejavnosti?

Ta pogoj po pojasnilih MDDSZEM izpolnjujete, če vam je bilo s predpisom vlade onemogočeno ali omejeno opravljanje gospodarske dejavnosti. Pri presoji izpolnjevanja tega pogoja se bodo presojali zlasti tisti predpisi, ki se navezujejo na točno določeno dejavnosti – torej jo bodisi prepovedujejo ali omejujejo (npr. omejitev zasedenosti nastanitvenih kapacitet).

Upoštevali se bodo tudi splošni predpisi, ki posredno omejujejo ali onemogočajo kakšno gospodarsko dejavnost (npr. splošna omejitev števila ljudi v prostorih glede na kvadraturo).

Za predpise, ki ne omejujejo ali onemogočajo opravljanje gospodarske dejavnosti se štejejo:

  • Predpisi, ki predpisujejo pogoje za opravljanje dejavnosti (zlasti pogoj PCT za zaposlene in zaščitni ukrepi kot so prezračevanje, obveznost omogočanja razkužila, nošenje mask)
  • Predpisi, ki urejajo pogoje za prehod mej
  • Predpisi, ki omejujejo ali onemogočajo opravljanje gospodarske dejavnosti poslovnim partnerjem (npr. zmanjšanje izobraževalne dejavnosti zaradi omejitev v turizmu)

Predpisi vlade se lahko spreminjajo zelo hitro, zato bodite pozorni, kateri predpisi veljajo za vas. Seznam trenutno veljavnih predpisov lahko spremljate tudi na naši podstrani Omejitve in drugi ukrepi vlade RS za zajezitev bolezni covid-19.