Vlada je sprejela nov Odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, s katerim je določila, komu od srede, 19. januarja naprej, ne bo treba v karanteno. Izjeme je določila v socialnem varstvu, zdravstvu in šolstvu.

Pozor, karantene, odrejene pred sredo, 19. januarja, ne bodo preklicane. Izjeme po novem sistemu veljajo od srede naprej.

Od 19. januarja se v 7-dnevno karanteno kljub visoko tveganemu stiku z osebo, okuženo s covid-19, ne bo napotilo:

  • zaposlenih v zdravstvu, socialnem varstvu ali vzgoji in izobraževanju, pod pogojem da oseba 7 dni vsakodnevno opravi testiranje s hitrim antigenskim testom pri izvajalcu hitrega testiranja ali pa se samotestira pri delodajalcu. Poleg tega morajo te osebe na delovnem mestu nositi zaščitne maske FFP2 in o visoko tveganem stiku nemudoma obvestiti delodajalca;
  • učencev, dijakov, študentov ali udeležencev izobraževanja odraslih, če je do visoko tveganega stika prišlo v okviru šolanja. Tudi v tem primeru velja, da se morajo učenci v šoli 7 dni vsakodnevno samotestirati s HAG testi. Posamezen oddelek bo napoten v karanteno šele, če se bo okužba pokazala pri več kot 30 % učencev;
  • predšolskih otrok, če je do visoko tveganega stika prišlo v vrtcu. Tako kot v zgoraj omenjenem primeru bo celoten oddelek napoten v karanteno šele, ko bo okuženih več kot 30 % otrok z oddelka.

V veljavi ostajajo tudi predhodno določene izjeme od karantene, o katerih si lahko več preberete tukaj.

Tisti, ki morajo zaradi visoko tveganega stika z okuženo osebo s covidom-19 vseeno v karanteno (torej tisti, ki ne izpolnjujejo pogojev za eno izmed izjem), morajo sami na spletni strani eUprave izpolniti izjavo o karanteni na domu. To velja za osebe, ki jih je o visoko tveganem stiku obvestil epidemiolog, okužena oseba, s katero je bil v stiku, ali aplikacija Ostani zdrav.

To izjavo morajo osebe v karanteni predložiti delodajalcu kot dokazilo za uveljavljanje nadomestila plače. Za izpolnitev izjave posameznik ne potrebuje e-identitete.

Ne pozabite: zaposleni morajo svojega delodajalca o napotitvi v karanteno na domu obvestiti v roku 24 ur.