Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil novo aplikacijo za preverjanje EU digitalnega COVID potrdila. Organizatorji prireditev, javnih shodov in ponudniki nekaterih storitev boste lahko pogoje preverjali s pomočjo aplikacije, ki je trenutno na voljo za prenos na spletni strani eZdrav.

Posodobitev, 6. 8. 2021: objavljen je Odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja PCT;  NIJZ je dne 5. 8. 2021 objavil posodobitev aplikacije, ki poleg izpolnjevanja pogoja PCT izpiše tudi ime, priimek in letnico rojstva.

Vse o preverjanju PCT pogojev organizatorjev kulturnih, športnih ali drugih prireditev in javnih shodov je zbrano tukaj. Vse trenutno veljavne ukrepe pa si lahko preberete na posebni podstrani NVO v času koronavirusa.

V veljavi je Odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja v zvezi z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki določa način ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, kadar je pogoj PCT določen z odlokom Vlade RS in je določeno, da izpolnjevanje pogoja PCT preverja oseba, določena s takšnim odlokom. Odlok je sicer v presoji pri Ustavnem sodišču. 38. člen Ustave RS namreč določa, da lahko obdelavo osebnih podatkov določa le zakon.

Določena sta dva načina preveritve PCT pogoja, ob pogoju da je udeleženec oziroma gost privolil (izhaja iz njegovega dejanja) v vpogled v osebne podatke. Določeno je tudi, da mora udeleženec oziroma gost svojo istovetnost dokazovati z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost (osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, …):

  • V primeru, da udeleženec oziroma gost pogoj PCT izkazuje s potrdilom o cepljenju, prebolevosti ali izvidom testiranja, preverjanje pogoja opravite z vpogledom v takšen dokument.
  • V primeru, ko udeleženec oziroma gost pogoj PCT izkazuje z digitalnim EU Covid potrdilom s QR kodo (v digitalni ali papirnati obliki), preverjanje pogoja opravite z aplikacijo tako, da odčitate kodo QR.

Uporaba aplikacije je preprosta. Status potrdila avtomatično izgine po 10-15 sekundah. Če želite skenirati novo QR kodo takoj, preprosto kliknete gumb »zaključi«. Pri preizkušanju aplikacije smo ugotovili, da aplikacija ne zazna izpolnjevanja pogoja PCT, če je oseba cepljena z enim odmerkom cepiva Astrazenece. V tem primeri svetujemo, da pogoj preverite tudi »ročno«, z informacijo o datumu cepljenja.

Kratka navodila (celotna navodila za uporabo aplikacije so dostopna tukaj):

  • Aplikacijo namestite na mobilni telefon ali tablico.
  • Naprava naj bo povezana z internetom, da bo lahko s strežnika pridobila potrebne podatke.
  • Aplikaciji dodelite dovoljenje za uporabo fotoaparata (predlagamo, da izberete opcijo: zgolj v tej aplikaciji)
  • Skenirajte QR kodo.
  • Status potrdila se izpiše v rdeči (sporočilo NEVELJAVNO) ali zeleni barvi (sporočilo VELJAVNO).

Aplikacija je dostopna na tej povezavi.

Več o izpolnjevanju pogoja PCT si lahko preberete tukaj.